Свет
5. October 2017 - 21:08

Шведската академија: Не можеме да го добиеме нобеловецот Ишигуро

Шведската академија не беше во можност да стапи во контакт со Казуо Ишигуро, лауреат на Нобеловата награда за книжевност за 2017 година, пред денешното објавување, соопшти постојаниот секретар на Академија, Сара Даниус.

- Ќе се обидам да го исконтактирам сега, изјави Даниус за шведското радио во седиштето на Академијата во Стариот град во Стокхолм.

Таа истакна дека Казуо Ишигуро е „брилијантен романсиер“, додавајќи дека лауреатот може да се спореди со „комбинација на Џејн Остин и Франц Кафка".

- Тој е длабоко оригинален автор, кој развил своја романсиерска естетика, истакна  Даниус.