Здравје
20. December 2019 - 10:52

Швајцарските чоколади отсега посјајни и шарени

Швајцарските научници пронајдоа начин како чоколадото да изгледа шарено, и тоа без додавање посебни состојки.

Истражувачи од Федералниот технолошки институт на Швајцарија открија метод за втиснување посебни структури на површината на чоколадото што би го направило посветкаво и „да сјае како виножито”.

– На тој начин, производот ја менува бојата како камелеон, се вели во соопштението.

„Чоколадото виножито“ е подготвено за индустриско производство, а преговорите со големите производители на слатки се во тек.