Живот
11. April 2020 - 15:27

Што им се случува на органите по Ковид-19?

Вирусот САРС-КоВ-2 кај луѓе со помал имунитет предизвикува болест Ковид-19 пред да можат да произведат антитела. Проф. др. Д-р Асја Штипиќ Марковиќ, интернист за пулмологија, ги објасни механизмите на инфекција и последиците што ги има врз пациентите. Вирусот ја избра идеалната стратегија за опстанок: Покрај тоа што ја менува генетиката, се шири три пати побрзо, го користи АЦЕ-2-ензим рецепторот за да влезе во ќелии што го обвиткуваат бронхијалниот систем и да изгради алвеоли таа се размножува на крајот во широк опсег на респираторниот систем преку кој поминува огромна количина на воздух секој ден.

Овој воздух достигнува длабочина на човечкото тело, т.е. до краевите на бронхијалните гранки и крајните везикули – алвеолите во кои се разменуваат гасовите со крв од капиларите. Во оваа област, најдраматичните промени се случуваат кај луѓе со дисфункционален имунолошки систем (или ако вирусот се реплицира побрзо отколку што реагира имунолошкиот систем) како резултат на битка помеѓу напаѓачот и одбрамбените сили – објаснува Проф. Штипиќ Марковиќ. Штипиќ Марковиќ додава дека на овој начин може да се појави вирусна пневмонија и тежок респираторен синдром кај пациенти, што го спречува навлегувањето на кислородот.

Ова предизвикува неконтролирана имунолошка реакција на организмот и оштетување на други органи.

Премногу е рано да се зборува за поконкретните последици од болеста, а научниците досега имаат самодетален увид во текот на болеста и видот на штетата од наодите на починати пациенти.

– Испитување на микроскопски препарати на белите дробови покажува крварење и акумулација на течност со фибрин во белите дробови, приклучоци на слуз (што е различно од САРС) и изобилно акумулирање на слуз во длабочината на белите дробови, оштетување на епителот на бронхиите и алвеолите, прекумерно (спектакуларно, како што наведува еден напис) макрофаги (алвеоларен фаринксот) клетки заразени со вирусот САРС-КоВ-2.

Наодот што укажува на последицата што останува по воспалението се лузните, замена на оштетено ткиво на белите дробови со нефункционални лузни (фиброза на белите дробови).

Респираторните процеси на ткивото на белите дробови со агрегација на густа слуз и засилување на нови клетки во мали воздушни цевки спречија расчистување на дишните патишта и елиминација на слуз кај најтешките пациенти – рече таа.

Промените што може да останат во белите дробови може да влијаат на намалена респираторна подвижност и дифузија кислород преку белите дробови, па редовното вежбање треба да ја подобри и одржува белодробната функција. Прекинувањето на пушењето е задолжително – заклучува лекарот.