Живот
27. January 2016 - 14:04

Што е поздраво, марихуана или алкохол? - Еве што вели науката!

Марихуаната во повеќето земји е забранета поради тоа што спаѓа во лесни дроги. Па затоа и природно е да се помисли дека таа билка е опасна за менталното и физичкото здравје, но истражувањата го кажуваат спротивното.
 
Едно ново истражување спроведено во САД, полажало дека алкохолот е најкрвавата супстанца, па на листата се наоѓа дури и пред хероинот и кокаинот. Во минатото конзумирањето на марихуана се сметало за крајно опасно. Се верувало дека пушењето „трева“, може да го загрози здравјето.
 
Од друга страна, влијанието на алкохолот во споредба со марихуаната се потценувало, иако ова истражување покажува дека алкохолот е многу по опасен и по штетен. 
Според некои други студии, алкохолот дури бил и поголема причина за рак од било кој друг вид на дрога. Новата студија е во корист на оние кои се залагаат за легализација на марихуаната, особено за медицински цели.
 
Употребата на марихуаната за медицински цели до сега е легализирана и одобрена во Германија, Франција, Чешка, Словачка, Австрија, Швајцарија, Италија, Белгија, Холандија, Данска, Шведска, Финска, Велика Британија, Словенија, Шпанија и Португалија.
 
Најинтересен е фактот дека марихуаната е сосема законска во Северна Кореја, земја каде што е забрането да поседува мобилен телефон или компјутер.