Македонија
15. April 2020 - 8:23

Шекеринска на состанок на НАТО, Министрите за одбрана посветени на кризата со Ковид-19

Вицепремиерката и Министерка за одбрана Радмила Шекеринска денеска ќе учествува  на видеоконференциската средба на министрите за одбрана на земјите членки на НАТО.

Ова е прв министерски состанок на шефовите на одбраната на Алијансата на кој министерката Шекеринска учествува како претставник на полноправна членка на НАТО.

Темата на состанокот е одговорот на Алијансата на кризата со Ковид-19.

Во својата дискусија, Шекеринска ќе се осврне на состојбите со коронавирусот во земјава и мерките што ги презема Владата за спречување на неговото ширење. Воедно, министерката ќе се заблагодари и за помошта од земјите членки на НАТО како САД, Турција, Норвешка, Обединетото Кралство, Чешката Република, Унгарија, Холандија, Словенија и Бугарија и ќе понуди поблиска соработка на нашата земја со КФОР на планот на намалувањето на последиците од ширењето на заразата.

Состанокот на НАТО сојузниците ќе се одвива преку заштитена конференциска врска, и освен за КОВИД 19, министрите за одбрана на 30-те земји членки, ќе разговараат и за мисиите и операциите на Алијансата за време на пандемијата, како и за дезинформациите и спречувањето на лажните вести околу коронавирусот.