Македонија
29. November 2020 - 20:52

Шахпаска: Дијаспората која се врати во Македонија ја зголеми невработеноста

Голем дел од нашите граѓани коишто престојуваа во странство, а кои заради пандемијата се вратија и останаа, почнаа да се пријавуваат во Агенцијата за вработување, за да имаат пристап до финансиска поддршка од државата, вели министерка за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска за Радио Слободна Европа.

-Нашите податоци говорат дека поради пандемијата со ковид 15.858 граѓани ги изгубиле своите работни места, од кои на 7.000 граѓани им прекина работниот однос, затоа што бил предмет на договор, односно работа на определено време, 2000 работници останале спогодбено во договор со работодавачот и многу мал е процентот на граѓаните кои останале без работа заради затворање на компании, заради ставање под стечај, тоа е бројка некаде околу 2500-3000 граѓани.