Свет
11. October 2017 - 9:34

Севернокорејски хакери украле јужнокорејско-американски планови за уништување на раководството на Северна Кореја

 

Севернокорејски хакери украле големо количество доверливи воени документи вклучително јужнокорејско-американски планови за уништување на раководството на Северна Кореја, изјави јужнокорејски пратеник.

Според Ри Чeол-хи, пратеник на владејачката Демократска партија, кој цитира информации од јужнокорејската армија, изјави за локални медиуми дека 235 ГБ воени документи биле украдени од центар за податоци за одбраната во септември минатата година.

Тој тврди дека документите што се украдени нема да и наштетат на јужнокорејската армија.

Во дел од нив се анализира како да се следи движење на севернокорејското раководство како да бидат изолирани нивните скривалишта и да бидат нападнати од воздх пред да бидат уништени.

Истражен тим во МО соошти во мај дека хакерски напади биле извршени од Северна Кореја, но не открија какви информации се украдени.

Северна Кореја негира дека е одговорна за кибер нападот и ја обвинува Јужна Кореја дека измислила тврдења за компјутерски напади.