Фудбал
9. January 2017 - 12:51

Сепак Мундијал со 48 земји!

Светската фудбалска организација ФИФА утре ќе соопшти официјално дека Светското првенство во 2026-та година ќе се одржи со учество на 48 репрезентации за разлика од досегашните заклучно со Катар 2022г кое ќе брои 32. 

Претседателот Џани Инфантино уште кога се кандидираше го најави овој проект кој ќе го потврди утре во Цирих. Според новиот формат наместо 8 групи со по 4 селекции ќе се формираат 16 со по 3. Сега останува да се види која земја ќе биде домаќин на волку масовно натпреварување. 

Приходот би требало да порасне од за 600 милиони евра исто така ќе пораснат и трошоците за 307 милиони а приходите од ТВ права ќе се зголемат за 479 милиони евра и од маркетингот за 351 милион.