Бизнис
15. October 2019 - 15:33

Се разгледува можноста за авиолинија Скопје – Тел Авив

Можноста за воспоставување нова директна авиолинија од Скопје до Тел Авив, била тема на денешната средба на министерот за транспорт и врски Горан Сугарески со  почесниот конзул на нашата држава во Израел, Шломо Грацијани, и со директорот на Директоратот за воневропски држави, амбасадорот Пајо Авировиќ.

Од Министерството за транспорт и врски соопштија дека Сугарески ги презентирал можностите и условите за воспоставување линии од двата аеродрома.

-Развојот на авиосообраќајот е стратешка определба на Владата и нашите активности се насочени кон проширување на мрежата на дестинации достапни за граѓаните, преку воспоставување  нови директни авиолинии и интензивирање на соработката со останатите земји во светот. Оваа средба беше одлична можност заеднички да ги разгледаме условите за воведување на нова авиолинија Скопје – Тел Авив, која би била од бенефит за двете земји, изјавил министерот Сугарески.

Воспоставувањето на оваа линија, оценил ресорниот министер, ќе придонесе за развој на туризмот, зголемување на економската соработка и промоција на културните вредности и природни богатства на двете земји.