Се подорди 13 годишно девојче од скопски Аеродром - таа е најмладата мажена девојка во Македонија | Сител Телевизија
Македонија
20. March 2018 - 20:52

Се подорди 13 годишно девојче од скопски Аеродром - таа е најмладата мажена девојка во Македонија

Пред шест месеци се породи 13 годишно девојче, омажена, од општина Аеродром. Освен што се смета за најмладата мајка, таа е и најмалата девојка во Македонија веќе во брак.

Од 2011 до 2016 година вкупно 122 лица стапиле во брак на 16 години. Главно станува збор за малолетнички од полошкиот регион, покажува анализата на Хелсиншкиот комитет за човекови права, чии заклучоци беа претставени денеска.

Министерството за социјала не располага со систем на регистрирање на стапување на малолтни бракови, па не е исклучено бројката да е уште поголема.