Македонија
2. November 2019 - 10:44

СДСМ: За само 2,5 години просечната плата во здравството зголемена за 4.700 денари, на прав пат сме

СДСМ како одговорна партија е посветена на реализација на мерките што обезбедуваат повиоки плати и подобри услови за работа на здравствените работници.

Просечната плата во здравството денес изнесува 29.763 денари. Тоа е за над 4.700 денари повеќе во однос на мај 2017 кога таа изнесувала безмалку 25.000 денари.

За споредба, во време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ, просечната плата во здравството за седум години пораснала само за нешто помалку од 3.200 денари.

Растот на просечната плата во здравството од над 4.700 денари за само две и пол години покажува дека сме на прав пат.

Со таквото зголемување на платите ги мотивираме медицинските работници да останат во јавното здравство, а граѓаните да добијат поквалитетна здравствена грижа.

Во рамките на мерките за подобрување на здравствениот систем е и зголемувањето на бодот за капитација на матичните лекари, стоматолози и гинеколози како и зголемените коефициенти за исплата на дежурства, ноќен труд и дополнителна работа.

Остануваме посветени на реализација на мерките што носат повисоки плати и поквалитетна здравствена заштита.

Платите во здравството ќе продолжат да растат, бидејќи здравјето на граѓаните е наш приоритет.