Македонија
19. November 2019 - 19:28

СДСМ: Во последните две и пол години пензиите растат постојано

Факт е дека во последните две и пол години пензиите растат постојано и ќе продолжат да растат.

Во 2020 година просечната пензија со последното покачување ќе изнесува околу 15.500 денари, или од доаѓањето на власт до почетокот на идната година просечната пензија расте за вкупно 1.746 денари.

Владата предводена за 2020 година предвиде покачување од 700 денари и дополнително усогласување од околу 200 денари, што значи дека пензиите ќе пораснат за околу 900 денари.

Ако се врати стариот модел којшто го предлага Мицковски и ВМРО ДПМНЕ пензионерите ќе добијат зголемување од само 400 денари.