Македонија
13. September 2016 - 19:28

СДСМ бара веднаш да биде запрен процесот на лустрација

Опозициската СДСМ бара наместо две години, Комисијата за лустрација да работи само една години од престанокот на процесот за Лустрација, што практично значи дека доколку овие измени на законот бидат усвоени, на Лустрациската комисија ќе и престане мандатот веднаш, со оглед на тоа дека законот за прекин на лустрацијата беше донесен во август 2015 година.

Предлогот е утре на комисиска расправа, а денеска националниот совет за евроинтеграции организираше јавна расправа, на која беа поканети најголем дел критичари на лустрацијата, меѓу нив и лица кои не го минаа лустрацискиот филтер. Заедничка нивна констатација е дека целиот процес на лустрациај бил политички линч на неистомисленици.

Претстедателот на комисијата за лустраџија, Томе Аџиев, пак тврди дека целиот процес на листрација е занован на несоборливи факти и податоци. Донесените решенија се аргументирани со факти.

Комисијата за верификација на факти, која од 1 септември нема мандат да покренува нови постапки, досега утврди соработка со органите на државната безбедност на над 300 лица и провери повеќе од над 30.000 лица носители на јавни функции, меѓу нив професори, писатели, поранешни министри, политички функционери.