Балкан
1. јуни 2020 - 11:45

СДП: Како Новалиќ ќе раководи со Владата во БиХ и ќе ги почитува мерките за сведоците

Пратеничкиот клуб на СДП на Босна и Херцеговина бара итна вонредна седница на Домот на народите во Парламентот на БиХ, по одлуката на Судот на БиХ за укинување на притворот на премиерот Фадил Новалиќ.

Новалиќ е осомничен дека е вмешан во аферата „респиратори“, а одлуката за прекинување на притворот му забранува да се состане и да контактира со сведоците во случајот.

Сепак, СДП го поставува прашањето „како Новалиќ ќе ја води Владата со експлицитни забрани кога сведоци во случајот се вицепремиерката и министерка за финансии, Јелка Миличевиќ, директорот на Институтот за јавно здравје на БиХ, Давор Пехар, поранешниот началник на кабинетот на Фадил Новалиќ, Хасан Ганибеговиќ, секретарката на Владата, Едита Калајџиќ, како и вработени во ФУЦЗ“, пренесуваат локалните медиуми.

Од партијата сметаат дека сето тоа укажува на комплексноста на моментот во кој речиси е невозможно да се предвиди како ќе функционира Владата, а мерките за забрана за средби и комуникации со сведоците да се почитуваат.