Свет
20. September 2019 - 9:02

Саудиската коалиција почна офанзива во Ходеида

Коалицијата што ја предводи Саудиска Арабија покрена воена операција северно од јеменскиот пристанишен град Ходеида.

Цел на операцијата, како што е наведено, се „легитимни воени цели“, а коалиција побара од цивилите да ги избегнуваат локациите кои се цели на операцијата.Коалицијата на муслимани сунити која ја поддржува Западот, во март 2015 година интервенираше во Јемен против јеменските хути кои ги поддржува Иран, откако ја симнаа од власт меѓународно признатата влада во Сана кон рајот на 2014 година.