Балкан
6. December 2017 - 12:23

Сараево: Србија сака корекција на границата со БиХ на четири точки

Прашањето за границата меѓу Србија и Босна и Херцеговина ќе биде на дневен ред на денешните разговори членовите на Претседателството на БиХ со нивните домаќини во Белград, најави босанскиот министер за надворешни работи Игор Црнадак. 

Членот на босанската Комисијата за границата Жељко Обрадовиќ изјави дека српската страна сака корекција на граничната линија на четири места - хидроцентралата Зворник, кај Бајина Башта, долж делот од пругата Белград- Бар што минува низ БиХ и во реонот на општина Рудо.

- Би било добро ако се постигне договор за тоа. Тоа би била една силна порака за идното пријателство и олеснување во односите меѓу Босна и Херцеговина и Србија, но и меѓу босанскиот и српскиот народ, изјави Црнадак