Свет
24. November 2017 - 10:54

Самит на источното партнерство на ЕУ

Во Брисел денеска се одржува самит на источното партнерство на ЕУ, со учество членките на Унијата и шест земји од Источна Европа - Азербејџан, Белорусија, Грузија, Ерменија, Молдавија и Украина.

Европската унија го свика Самитот за да се разговара за европската перспектива на тие држави, а од конкретните мерки се очекува да биде потпишан договор за партнерство со Ерменија. 

Самит Источно партнерство

Белорускиот претседател Александар Лукашенко одби да учетвува на Самитот, а неговата земја ќе биде претставена од министерот за надворешни работи Владимир Макеи.

Покрај другите лидери на ЕУ, на Самитот во Брисел ќе учествува и германската техничка канцеларка Ангела Меркел, која се соочува со политичка криза по неуспехот да формира коалициска влада.

Ангела Меркел