Свет
25. July 2021 - 11:37

САД одобриле 100 милиони долари од итниот фонд за помош на авганистанските бегалци

Американскиот претседател, Џо Бајден, одобри сума од 100 милиони долари од Фондот за вонредни состојби за, како што е објаснето, потребите на авганистанските бегалци поради актуелната ситуација во оваа азиска земја, јави Гласот на Америка (ВОА).

Новоодобрените средства се однесуваат и на авганистанските баратели на имиграциски визи, дообјасни Белата куќа. Одобрено е и давање услуги и предмети во износ од 200 милиони долари од залихите на американските владини агенции со цел да се задоволат истите потреби. САД се подготвуваат да евакуираат илјадници баратели за имигрантски визи, на кои им се заканува можна одмазда од талибанците, бидејќи работеле за американската Влада. Првата група на евакуирани лица и нивните семејства се очекува да бидат пренесени пред крајот на јули во Форт Ли, американска воена база во Вирџинија, каде ќе го чекаат решавањето на апликациите за визи.

Пентагон претходно соопшти дека е можно во САД да дојдат околу 2.500 авганистански државјани. Администрацијата разгледува капацитети низ САД и во други земји каде што можат да бидат сместени барателите и нивните семејства. Посебните визи им се достапни на Авганистанците кои биле ангажирани како преведувачи или на други работни места за американската Влада по интервенцијата предводена од САД во Авганистан во 2001 година. Претставничкиот дом на САД во четвртокот усвои закон со кој бројот на одобрени визи се зголеми на 8.000 – што се верува дека ги вклучува сите барања што се во подготовка.