Свет
25. August 2015 - 9:03

САД испраќаат авиони Ф-22 во Европа поради руската закана

Американското воздухопловство наскоро ќе испрати во Европа „невидливи“ воени авиони Ф-22, како поддршка за европските сојузници кои се загрижени поради руската агресија.

Началникот на штабот на американските ВВС, Марк Велш изјави дека европските сојузници ги унапредиле своите воени авиони и сакаат да се уверат дека можат заедно со американските летала да учествуваат во операциите.

Овој план подразбира и дополнителна обука за летови над европскиот континент.

Секретарката на американското воено воздухопловство, Дебра Ли Џејмс истакна дека САД и нивните сојузници се многу загрижени поради руските воени дејствија во Украина.