Свет
13. September 2017 - 21:22

Русите пренаменија паркинг за американските дипломати во пешачки премин

Москва ги укина привилегиите за паркирање на американските дипломати, така што се бојадисани паркинг местата пред конзулатот на САД и тука е поставен пешачки премин.

Државната телевизија „Русија 24“ објави денеска дека паркинг местата пред американскиот конзулат во Санкт Петербург се бојадисани и на нивно место е поставен пешачки премин, а освен тоа се отстранети и специјалните сообраќајни знаци за паркирање пред конзулатот на САД во Екатеринбург.

Дипломатските односи меѓу САД и Русија се на најниско ниво уште од времето на Студената војна, а во последните месеци уште повеќе заострени со протерувањето на дипломати и затворање на дипломатските мисии.

Портпаролката во амбасадата на САД во москва, марија Олсон одби да ја коментира пренамената на паркинг местата.

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во понеделникот изјави дека американските дипломатските мисии во Русија ќе бидат сведени на исто ниво на кое се наоѓаат и руските дипломатски претставништва во САД.