Свет
21. February 2019 - 10:13

Русите прават оружје од научна фантастика: Пилотот само треба да ја одбере метата, останатото го работи вештачката интелегенција

Новиот систем на вештачка интелегенција, која ќе може да уништува мети со намалено учество на пилот, момнетално се тестираат на руските хеликоптери Mi-28N“, изјавил за тамошните медиуми извор кој сакал да остане анонмен. 
 
- Во моментов, тестовите се вршат со системот на вештачка интелигенција, односно со новиот систем за набљудување, т.н. електронски оператор за оружје. Системот самиот ги анализира метите на теренот, и проценува дали непријателот дејствува и по тоа го избира оружјето кое одговра за дејствување, изјавил изборот. 
 
Според неговите зборови,работата на пилотот е само да ја одбере метата меѓу понудените, а системот го работи останатотот.