Балкан
18. December 2017 - 17:04

Русија и Србија се договорија за укинување на забраната за реекспорт на руски гас

Русија и Србија се договорија да ја исклучат точката од меѓународниот договор за достава на руски гас што ја ограничува употребата на откупениот гас само на домашниот пазар.

Соодветниот амандман е содржан во протокол за измени на текстот на договорот, кој е објавен во Правниот информативен портал.

На тој начин, точката во договорот дека природниот гас доставен во Србија според договорот е наменет за потрошувачка на својот пазар, губи моќ.

Според тоа, „Газпром“ во одговор на Европската комисија вети дека ќе обезбеди слободен проток на гас на европскиот пазар.

Според договорот, Русија ќе и достави на Србија од 2012 до 2021 година до пет милијарди кубни метри гас годишно. 

Со усвоениот протокол, Русија ќе ја ослободи Србија од обврската да го користи купениот гас само во земјата.