Балкан
17. October 2017 - 15:02

Романскиот претседател именува тројца нови министри

Романскиот претседател Клаус Јоханис денеска потпиша декрет за именување на тројца нови министри по минатонеделните оставки на министерот за регионален развој, за транспорт и за европски фондови.

Романскиот премиер Михај Тудосе вчера ги предложи Паул Станески за вицепремиер и министер за регионален развој, Феликс Строе за министер за транспорт и Мариус Ника за европски фондови.

Тие ќе ги заменат Севил Шајдех, Разван Кук и Рована Плумб, кои поднесоа оставки минатата недела по тензичната седница на владејачката Социјалдемократска партија, која не сакаше да ја повлече политичката поддршка за нив.

Тројцата нови министри ќе положат заклетва вечерва во претседателската палара.