Македонија
30. јуни 2016 - 17:18

Реновирано одделение на Невропсихијатриската болница „Негорци“

Во Невропсихијатриската болница „Негорци“ кај Гевгелија, денеска свечено беше отворено и предадено во употреба реновираното, целосно опремено одделение за пациенти со изречена мерка за безбедност, кои претставуваат посебна група со застапеност од 15 отсто во однос на останатите 85 отсто пациенти на задолжително лекување во психијатриската болница.

Во своето обраќање пред присутните директорот д-р Петар Кангов нагласи дека од своето основање болницата посветува посебно внимание на следење на најновите трендови во психијатријата за примена на посовремени методи во третманот на сите пациенти, како и за подобрување на условите за престој при медицинскиот третман.

- Реновирањето и опремувањето на одделението во кое ќе бидат сместени пациентите со изречена мерка за безбедност чини вкупно 14 милиони денари што ги издвоивме од буџетот на НПБ „Негорци“. Одделението се простира на површина од 600 метри квадратни и располага со 13 соби во кои можат да се сместат 38 пациенти, рече д-р Кангов.