Свет
21. January 2020 - 8:32

Рекорден број на убиства во Мексико

Во Мексико минатата година извршени се 34.582 убиства, најмногу од 1997 година, кога почна да се води таква статистика, соопшти полицијата.

Тоа значи дека просечно се случувале по 95 убиства дневни или четири на час, што е за 2,5 проценти повеќе од минатата година.

Мексико брои 126 милиони жители, а проблемот со убиствата се влошува од 2006 година, кога зајакна борбата против трговијата со дрога, во која е вклучена и армијата.

Од 2006 година убиени се речиси 275.000 луѓе во Мексико.