Свет
5. November 2017 - 11:21

Регионални избори на Сицилија

Во италијанскиот регион Сицилија денеска се одржуваат избори за членови на органите на регионалната власт.  

На изборите право на глас имаат околу 4.5 милиони жители на Сицилија, чие гласање е уште еден тест за рејтингот на партиите во пресрет на парламентарните избори предвидени за на пролет 2018 година.

Според анектите, главни фаворити за нов гувернер на Сицилија се Џанкарло Канцилери од десното популистичко Движење Пет ѕвезди (М5С) и Нела Мусумечи, која настапува како кандидат на неколку партии на десниот центар.

Кандидат на владејачката левоцентристичка Демократска партија (ПД) е Фабрицио Микари, а во трката учествува и Клаудио Фава, кој ја има поддршката на неколку левичарски партии.