Македонија
18. October 2019 - 12:46

Расмунсен: Жалам за неможноста на Европскиот Совет да отвори преговори со Северна Македонија и Албанија

Откако Македонија и Албанија не добија датум за почеток на преговори поранешниот Генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен на твитер напиша: „ Жалам за неможноста на Европскиот Совет да направи стратешки избор, да ги отвори пристапните преговори со Северна Македонија и Албанија за да ги охрабри во реформите. Ова краткотрајно размислување ќе ги ослабне Европа и Балканот, ќе го поткопа кредибилитетот на регионот и ќе ги зајакне амбициите на Москва и Пекинг.“

 

Валентин Николоски