Свет
11. October 2017 - 19:06

Рахој: Нема дијалог меѓу „демократски закон и непослушност“

Шпанскиот премиер Мариано Рахој ги отфрли предлозите за посредништво во каталонската криза и побара да се почитуваат шпанските закони.

Обраќајќи се денеска пред шпанскиот парламент, тој истакна дека се случиле многу несреќни работи, а виновни за тоа се „група активисти“ кои организираа „лажен референдум“.

Рахој, зборувајќи за референдумот за независност на Каталонија, изјави дека останува отворен за дијалог, иако „не постои дијалог меѓу демократски закон и непослушност“.

Тој нагласи дека Уставот може да се измени но само преку „закон и утврдени правила“.