Свет
10. September 2019 - 12:17

Радиоактивна вода од Фукушима може да влезе во океанот

Јапонската  компанија „Токио Електрик“ (Тепко) ќе мора да ослободи радиоактивна вода во Пацификот од оштетената нуклеарка Фукушима, бидејќи нема доволно простор за складирање на тоа, изјави јапонскиот министер за животна средина Јошијаки Харада.

Тепко собра повеќе од еден милион тони загадена вода од цевките за ладење кои го спречуваат топењето на јадрото, бидејќи електричната централа беше оштетена во цунами во 2011 година.

– Единствената опција е да се спушти во океанот, иако целата влада ќе расправа за тоа, изјави министерот Харада.

Јапонската Влада чека извештај од експертскиот панел пред да донесе конечна одлука, бидејќи до 2022 година нема да има повеќе простор за складирање радиоактивна вода.