Балкан
24. јуни 2021 - 15:23

Радев: Само дијалогот со Бугарија ќе го забрза патот на Скопје кон ЕУ

Претседателот на Бугарија Румен Радев денеска нагласи дека брзото движење на Република Северна Македонија кон ЕУ зависи само од дијалогот со Бугарија.

– Време е сите да разберат дека забрзувањето на европската перспектива за нашата најблиска држава зависи само од ангажманот и резултатите од дијалогот со Бугарија, изјави тој по пристигнувањето на дводневниот Европски совет во Брисел.

– Јасно е дека луѓето во РСМ се наши браќа и ние сме должни да им помагаме, како и секогаш. Бугарија останува отворена за брзи, успешни билатерални преговори во интерес на граѓаните на двете земји, додаде тој.

Според него, Бугарија успеала да инсистира прашањето за започнување преговори со Скопје и Тирана да се отстрани од денешната агенда на шефовите на држави и влади на земјите од ЕУ.

– Последните месец и половина, Бугарија беше под неверојатен притисок од европските партнери на денешниот Европски совет да ги започне преговорите за членство во РСМ, рече претседателот на Бугарија, јави БТА.

– Верувам дека разбраа дека обвинувањата против Бугарија се неосновани, дека имаме јасен став да најдеме излез од овој проблем и дека инсистираме на сигурни гаранции, на одржливи и неповратни резултати во билатералните односи. Време е да се излезе од семејната дипломатија пред камерите и да се фокусираме на прагматични решенија… Притисокот ќе продолжи, но ние докажавме овој месец и половина дека можеме да бидеме отворени за конструктивен дијалог и да иницираме дијалог на највисоко ниво.