Балкан
27. August 2016 - 19:57

Протест на Албанците во Пеќ против демаркацијата на границата со Црна Гора

Неколку илјади Албанци протсетираа денеска во Пеќ против демаркација на границата со Црна Гора, порачувајќи дека нема да дозволат косовска земја да и се подарува на Црна Гора.

Протестот бил организиран од опозициското движење „Самоопределување“, кое тврди дека во процесот на демаркација Подгорица добила дел од територијата на Косово.

Собирот го предводел некогашниот градоначалник на Пеќ, Али Лајци, кој претходно беше член на Демократското движење на Косово на премиерот Иса Мустафа, а на протестот присуствувал и лидерот на „Самоопределување“, Висар Имери.

Според Лајци, доколку Собранието го изгласа предлогот за демаркација, пратениците треба да знаат дека тоа ќе предизвика политички тензии и криза.

Полицијата соопшти дека протестот бил мирен и без инциденти.