Свет
3. јуни 2016 - 14:26

Пронајдено јапонско дете оставено во шума: 6 дена се криело во напуштена колиба

Седумгодишно дете преживеало шест дена само во шума откако неговите родители го оставиле под казна на островот Хоакидо во Јапонија.
 
Малиот Јамато Танука го пронашле војници во една колиба во воената база каде изведувале воени вежби. По лекарските прегледи било утврдено дека имал само неколку гребнатинки и дека детето не било испаничено кога го нашле.
 
Родителите на Јамато го оставиле надвор од автомобилот поради неговото лошо однесување, а претходно на полицијата и соопштиле дека исчезнал при планинарење. Подоцна признале дека детето било немирно, фрлало камења на автомобили и по луѓе и дека само сакале да го казнат така што ќе го остават сам, надвор од автомобилот, на пет минути, но дека тој исчезнал кога се вратиле по него.
 
Јапонските медуми наведуваат дека родителите, откако го оставиле само детето, се оддалечиле околу 500 метри и потоа се вратиле но него го немало. Таткото на детето кога го видел повторно веднаш му се извинил на синот и признал дека „отишол предалеку“ со казната. Јамата пак му простил и рекол дека „се е во ред“ по што го прегрнал. Детето имало прилично ниска температура и бил гладен и жеден кога го пронашол војник во барака во воената база каде имало вода за пиење. Пронајден е на 5 километри од местото каде што родителите го исфрлиле од автомобилот.