Македонија
21. April 2016 - 14:49

Промовиран романот „Златко-Златец“ од Велко Неделковски

Романот „Златко-Златец“ од Велко Неделковски денеска беше промовиран во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“. Авторот е добитник на наградата „Ванчо Николески“ на Друштвото на писателите на Македонија за најдобра книга за деца и млади за 2015 година.

Ова е 20 книга на Неделковски, а издавач е „Антолог“ од Скопје. 

За новиот роман на Неделковски зборуваше универзитетска професорка Весна Мојсова-Чепишевска, која истакна дека во интервал од 40 години творештво посветено на децата и младите, од неговата прва збирка раскази „Леб за тате“(1975), до книгата „Златко-Златец“, (2015) се случуваат 20 книги потпишани од него. 

- Книгата „Златко-Златец“ е организирана како серија од четири мини романи, а времето во приказните е распослано низ четири месеци, од август до ноември, рече Мојсова-Чепишевска.

Главен лик во книгата е деветгодишно момче Златко и неговото семејство. Опишани се авантурите на Златко и другарите Мишко, Марче, Горан и Зоран и со другарките Летка, Снеже, Маринока и Јана. Во романот се третираат темите-потребата за домашно милениче во семејствата со едно дете, другарството, првата љубов, жедта за аплауз и популарност...

- Приказните за Златко-Златец стрелаат директно во детското срце, потенцира Мојсова-Чепишевска. 

Актерот Томе Витанов потсети на животот и делото на авторот и читаше извадоци од романот „Златко-Златец“. 

На промоцијата присуствуваа и учениците од основното училиште „Војдан Чернодрински“ од Скопје, кои се дружеа со писателот и му поставуваа прашања за неговото творештво. 

Велко Неделковски е македонски раскажувач, романсиер, драмски писател, поет и сценарист. Напишал и објавил голем број книги за најмладите читатели.