Македонија
16. јуни 2016 - 8:45

Промоција на монографија за егејското село Смрдеш

Во мултимедијалниот културен центар „Матица ексклузив“ денеска ќе биде промовирана монографијата „На пат за светото место“ од проф. д-р Танас Вражиновски, во издание на издавачката куќа „Силсонс“ од Скопје.

Вражиновски во делото пишува за историјата и трагичната  судбина на селото Смрдеш, родното место на славните војводи Васил Чакаларов и Пандо Кљашев.

- Како и бројните населени места со македонско население во Егејска Македонија и ова село за време на Граѓанската војна во Грција ќе ја доживее трагичната судбина. Во селото денес е останата само селска црква, која немо сведочи за злосторствата што ги доживеа македонскиот народ во граѓанската војна, соопшти издавачот. 

Изданието ќе го промовира проф. д-р Тодор Чепреганов.