Бизнис
31. March 2017 - 9:17

Прогласени најуспешни 10 жени менаџерки за 2016 година

Агенцијата Марили синоќа го организира  21-от избор на Топ најуспешни жени менаџерки за 2016 година.

Најуспешни 10  жени менаџерки се: Сузана Блажевска, генерален менаџер на „Афродита С“ - Скопје, Елена Василевска Ѓеоргиева, заменик-генерален менаџер на Поликлиника „Дента ЕС“ - Скопје, Олгица Ѓоргиева, генерален менаџер на Модно ателјe „ГО Ѓоргиева Олгица“ - Скопје, Елена Антоновска Едизер, генерален менаџер во „Арс Луцида“ - Скопје, Билјана Караманолеска, генерален менаџер во „Светот на колорес“ - Скопје, Ена Норнилд, генерален менаџер во „Дан-Мак“ - Скопје, Енкеледа Стефановска, генерален менаџер во „Ад Вербум“ - Скопје, Елида Трајковска, генерален менаџер „Секјуриком“ - Скопје, Александра Марковиќ Цветановска, генерален менаџер во „Вардар Експрес Травел“ - Скопје и Викторија Шотароска, генерален менаџер во „П.И.К. Ко“ - Скопје.

Доаѓаат исклучиво од приватниот  сектор, од целата држава, а кога е можно се вклучива и дијаспората. Жените доминираат во услужните дејности и во областа на финансиите. Најчесто водат мали и средни бизниси.

лидија трипуноска марили

Генералната менаџерка на агенцијата Лидија Трипуноска вели дека во конкуренција биле 30-40 жени и оти од избраните 90 отсто од  жените се на позиција генерални менаџери и оти на таа позиција се подолги години.

За да бидат дел од Топ 10-те најуспешни, треба тие да се добро прифатени во својата работна средина и тоа не само од менаџмент тимот, туку и од сите вработени, треба да бидат од различни области и дејности.

Според Трипуноска, овие избори придонесоа за подигнување на нивото на перцепција за жената во нашето општество и во бизнисот.

- Таа традиција и прогласувањето на  најуспешни жени менаџери ги помести границите за тоа како се гледа на жената. На тоа дека всушност таа може да биде рамноправна, не само во работниот однос, туку и во делот на тоа да може да координира, да може да организира. Значи, се она што подразбира менаџирањето,  да биде одговорна и на неа да се гледа како на сериозен субјект во бизнисот, а верувам тоа е  препорака и воопшто за општеството и за високи позиции во општеството, истакнува Трипуноска.

Досега се избрани 210 жени за најуспешни менаџерки во земјава. Секоја година се избираат традиционално по 10, а минатата година по повод јубилејот 20 години беа избрани 20 .

жени менаџерки

Во рамки на манифестацијата трет пат по ред се одржа и тематски ден посветен не само на жените менаџерки, туку и на секоја современа жена.