Свет
19. October 2021 - 15:16

Продолжуваат протестите во Трст против ковид потврди

 – Протестот „Без зелен пасош“ (No Green Pass) против ковид потврдите за вирусот продолжува на плоштадот во Трст каде се собраа повеќе од илјада луѓе од цела Италија, додека многумина се уште пристигнуваат со транспаренти, пишува „Трст Примо“.

На плоштадот има луѓе од цела Италија, повеќето од Венето, но и од Јужен Тирол, Тоскана и јужните региони.

Како што пренесуваат италијанските медиуми, протестите продолжуваат и пред училиштата каде се забележува дека се фрлени димни бомби.

На состанокот во Порто Вечи присуствуваа претставници на новоформираната група „Без зелен пасош“, која отсега ќе го координира протестот „Движење 15 октомври“, на кој се собрани ЦЛПТ (Синдикат на пристанишни работници), Здружението Контиамочи и Координацијата за забрана на премин.