Македонија
19. May 2017 - 14:24

Продолжуваат инвестициските зафати на патната инфраструктура во Ресен

Реконструкција на улиците „Јосиф Јосифовски", „Борис Кидриќ" , „Ленинова" и „Корчуланска" во Ресен се дел од активностите за комплетно обновување на магистралниот патен правец Битола – Ресен – Охрид.

Во рамките на овој проект почна асфалтирањето од излезот на селото Јанковец во правец кон Ресен, а целосно ќе биде реконструиран и делот од магистралата што води до сообраќајниот јазол Макази.

Градоначалникот на Општина Ресен Ѓоко Стрезовски изрази задоволство од динамиката на изведувањето на работите. Според него, темпото со кое се реализира проектот ветува негово завршување во предвидените рокови.

- Со зафатот ќе се реконструира коловозот на магистралниот пат и ќе се обложи со нов асфалтен слој во должина од околу пет километри, со што комплетно ќе се заокружи реконструкцијата на магистралниот пат Битола- Ресен – Буково, истакна Стрезовски.

Проектот го реализира Општина Ресен со финасиска поддршка на Јавното претпријатие за државни патишта и Министерството за транспорт и врски, а изведувач на работите е градежното претпријатие „Илинден" од Струга.