Свет
1. May 2017 - 21:01

Продолжува штрајкот со глад на Палестинците во израелските затвори

Се зголемува поддршката за штрајкот со глад на стотици Палестинци во затворите во Израел. Во Западниот Брег има и демонстрации на кои познати личности од арапскиот свет пијат солена вода во знак на солидарност со затворениците кои штрајкуваат со глад.

Тоа е еден од најголемите протести во последните години за подобри услови во израелските затвори.

Денеска, на 15 ден од почетокот на штрјакот со глад, бројот на затвореници се намали на 870, а претходно штрајкуваа 1.300 затвореници.

Штрајкот со глад е организиран од Марван Баргути, кој е осуден на пет доживотни казми. Баргути е во затвор од 2002 година, а според анкетите е најпопуларна личност меѓу Палестинците.