Свет
5. September 2016 - 17:17

Продемократски кандидати избрани во Законодавниот совет на Хонг Конг

Неколкумина млади активисти, кои се спротиставуваат на контролата на Кина, избрани се денеска во Законодавниот совет на Хонк Конг, на изборите на кои излегоа рекордни 2,2 милиони гласачи. 

Таков резултат претставува раст на незадоволството кон политиката на официјален Пекинг и се поголема политичка поларизација. 

Законодавниот совет има 70 места, а продемократските кандидати, според последните резултати, обезбедија најмалку 27 од нив, што им овозможува да го блокираат обидот за донесување на непопуларни или конзервативни закони. 

Меѓу активистите кои влегоа во Законодавниот совет, се и група млади кандидати кои учествувале во масовните продемократски протести во 2014 година.

- Ќе донесам нова визија на демократското движење што претставува право на самоопределување на народот на Хонг Конг изјави 23-годишниот активист Нејтан Ло.

Тој се залага за поголема автономија, како и одржување на референдум за отцепување на Хонг Конг од Кина. Нејтан е најмладиот пратеник во историјата на Законодавниот совет.