Македонија
11. February 2020 - 10:34

Прифатен предлогот од АД ЕСМ за користење неповратни средства од КфВ за енергетска транзиција

Владата го прифати предлогот на АД ЕСМ и ја усвои информацијата за користење на неповратни средства за техничка помош преку Кредитната банка за обнова КфВ, во рамки на Програмата за обновливи извори на енергија, како дел од Стратегијата за енергетика за енергетска транзиција кон незагадувачки извори на енергија.

На на вчерашната 7-ма редовна седница  што се одржа во Охрид Владата ја усвои информацијата за склучување на билатералниот договор помеѓу Европската Унија и Владата на Република Македонија за ко-финансирање на големиот инвестициски проект за отпадни води во агломерацијата на Битола, со што во оваа општина првпат ќе започне изградбата на пречистителна станица за отпадни води