Македонија
27. October 2017 - 15:49

Претставници од 25 земји на Самитот „Македонија 2025“

Околу 50 врвни говорници од 25 земји, 400 делегати и 50 акредитирани медиумски претставници ќе бидат дел од 6. Самит „Македонија 2025“ што ќе се одржи на 1 и 2 ноември во Скопје.

Во фоскуот и овојпат ќе бидат последните трендови од бизнисот, лидерството и иновациите.

На отворањето на настанот ќе се презентираат успешните економски модели на Сингапур и Ерменија преку излагањата на претседателот на Бордот за економски развој во Сингапур Суан Хианг Ли и партнерот во ерменско-руската фондација за економски развој Пјер Гурџијан. Потоа ќе се дискутира за можноста најдобрите практики да се применат во Македонија и регионот.

Сесијата ќе ја предводат Зоран Мартиновски од МФК Корпорацијата на Светската банка за Македонија и Црна Гора и извршниот директор во тимот на американските финансиски институции на „Мудис“ Ана Арсов. Најавени се обраќања на премиерот Зоран Заев, вицепремиерот Кочо Анѓушев и гувернерот на Народна банка Димитар Богов.

Попладнето Самитот продолжува со три сесии: за странските директни инвестиции и развојот на локалните добавувачи, за улогата на жените како лидери кон одржлива иднина и за должноста кон татковината. 

Според агендата, на втори ноември ќе се дискутира за медиумската и телекомуникациската индустрија, социјалните медиуми и платформи и обновливите извори на енергија.

Една сесија ќе биде посветена на Македонија како центар за паметни индустрии.

Самитот завршува со панел за техонологиите на иднината: Најбрзи автомобили во светот, како и со презентација на можностите за добивање стипендии за претприемништво. 

Пред официјалниот почеток на „Македонија 2025“, на 31 октомври, младите иноватори ќе ги презентираат своите бизнис-идеи на натпреварот Get in the Ring. Жирито ќе додели награда од 1.500 долари за најдобриот средношколски тим.