Македонија
14. March 2016 - 8:28

Претседателот Иванов ќе се обрати на бизнис-форум во Каиро

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов, кој од вчера е во официјална посета на Египет, денеска попладне во Каиро ќе се обрати на отворањето на бизнис-форум за презентација на инвестициските можности во Македонија. 

Бизнис-поволностите во Македонија ќе ги претстави министерот без ресор задолжен за привлекување странски инвестиции Бил Павлески.

Целта на форумот е јакнење на економската соработка со Египет, за која меѓу другото разговараа и претседателите на двете држави Иванов и Абдел Фатах Ал Сиси на вчерашната средба.

Македонскиот претседател изјави дека двете земји треба да се фокусираат на области со кои ќе ја продлабочат соработката зашто имаат потенцијали кои треба да се искористат. Рече и дека очекува позитивна реакција од египетската бизнис-заедница за денешениот бизнис-форум и дека Македонија може да биде порта на Египет кон европскиот пазар.