Loading Video...
Свет
9. November 2017 - 16:49

Пресврт во Шпанија, можни се измени на Уставот кои би дозволиле референдум за независнот

Шпанија разгледува усатвни измени што би дозовлиле шпанските региони да одржат рефендум за незавинсот во иднина. Во  интервју за БИБИСИ шефот на шпанската дипломатија Алфонсо ДАстис вели дека промените во Уставот се можност за решевање на кризата со Каталонија.

- Основавме парламентарна комисија која ќе ги истражи можностите за менување на уставот за подобро да одогвориме на аспирациите  на дел од каталонскиот народ. Признаваме дека постои политичка ситуација која заслужува да се разгеда, но во секој случја, јасно е дека одлуката ке ја донесат, односно ќе мора да ја донесат сите Шпанци.