Македонија
18. April 2016 - 8:38

Препораки поради невообичаено високите температури, ув индексот 7

Температурата на воздухот денеска и во наредните денови ќе достигне до 32 степени. За денеска од УХРМ најавуваат и висока вредност на УВ индексот, седум. Поради невообичаените високи температура за овој период од годината Минисерството за здравство издаде препораки за населението. 

Од Министерството за здравство посочуваат дека ненадејната изложеност на повисоки температури, без претходна постепена адаптација, создава чувство на поинтензивна топлина слична на температурите во јули и aвгуст и може да предизвика здравствени проблеми кај некои лица.

- За таа цел, се препорачува да се носи соодветна лесна облека, да не се престојува предолго на директна сончева изложеност, а  хронично болните лица редовно да ја земаат пропишаната терапија, се вели во соопштението од Министерството за здравство. 

Зголемување на облачноста и услови за слаб локален дожд се очекува утре попладне, а под влијание на северно воздушно струење дневните температури значително ќе опаднат.