Свет
4. April 2017 - 10:42

Преполовен бројот на вработени во американските весници

Во изминатите 15 години бројот на вработени во весниците во САД е намален за повеќе од половина, при што најголемиот број од овие лица преминале во интернет медиумите, покажуваат податоците  на американското Биро за вработување.

Според овие податоци, бројот на вработени во весниците во САД од околу 412.000 во 200, се намалил на 174.000 во 2016 година. 

Од друга страна, бројот на вработени во порталите и останатите интернет медиуми од 67.000 во 2007 година се зголемил на над 206.000 во текот на минатата година.

Според аналитичарите, ваквите бројки укажуваат на голем пресврт во медиумскиот сектор во САД, кој полека од печатените изданија преминува на онлајн медиумите.

Доказ за ваквата констатација е и фактот што бројот на весници во САД се намалил од 9.310 во 2001 на 7.623 во 2016 година, што претставува пад за 18 проценти.

Наспроти ова, бројот на интернет медиуми од 150 во 2007 пораснал на 13.924 во текот на минатата година.

Освен кај дневните весници, намалувањето на бројот се бележи и кај магазините и периодичните изданија, кои својот врв во САД го достигнале во 2008 година кога биле печатени 9.232 вакви изданија, а лани нивната бројка е сведена на 7.566.