Македонија
2. November 2019 - 20:22

Премиерот Зоран Заев испрати порака на Меѓународниот ден за прекинување на политиката на неказнивост на насилството врз новинарите

На Меѓународниот ден за прекинување на политиката на неказнивост на насилството врз новинарите, на неговиот Фејсбук профил се огласи премиерот Зоран Заев:

На Меѓународниот ден за прекинување на политиката на неказнивост на насилството врз новинарите, сакам да потсетам на ставот на оваа Влада: Нула толеранција за било какви закани, уцени врз новинарите и медиумските работници и за било каков обид за загрозување на слободата на говорот и изразувањето.

Во изминативе две и пол години, како Влада заедно со сите засегнати страни континуирано работиме во интерес на новинарите, нивните права и нивната безбедност во остварувањето на нивните задачи.

Тие што ја загрозуваат новинарската професија во исто време ја рушат демократијата.

Изминавме долг пат за да дојдеме до ова ниво, како што доликува на едно современо демократско општество. Сега е време судската власт да ги затвори сите случаи на насилство врз медиумските работници и да ги санкционира сите кои се виновни за нападите врз новинарите.