Бизарно но вистинито
12. March 2016 - 18:58

Преку белиот прав истури жива: И тогаш од ништо се појави змија

Фараонска змија е името на експериментот кој ќе шокира многу луѓе. Имено, тоа е процес при кој „обичен“ бел прав се претвора во змија. Да добро слушнавте!

Белиот прав е неорганско соединение Hg(SCN)2 кое на прв поглед изгледа „мирно“. Меѓутоа кога врз него ќе истурите жива и ќе додадете извор на толона, се случува чудо.

Тогаш од правот се формира змија, и таа реакција е позната под името „Фараонска змија“ која важи за една од најчудните.

Реакцијата ја открил германскиот хемичар Фридрих Велер во 1821 година и најверојатно бил прилично изненаден.

Експериментот при кој настанува фараонска змија е многу опасен и оној кој го прави мора да биде многу вниамтелен и добро заштитен зошто при рекацијата се развиваат исклучително токсични гасови.