Балкан
8. August 2018 - 16:24

Предупредување до граѓаните: Повторно драма во Грција- изби нов пожар на Атика

На југот на Грција утринава изби нов пожар, а во гаснењето учествува и еден хеликоптер.

Пожар изби во источниот дел на Атика на местото, во местото Неа Макри и зафатил ниско растение. Истовремено, грчките власти предупредуваат на зголемен ризик од избивањето на пожарот на Атика, во јужниот дел на Евија и некои северни егејски острови.

Секретаријатот на Министерството за внатрешни работи за цивилна заштита им наложи на сите служби да бидат во приправност. Поради мерки на претпазливост, на возилата им е забрането да минуваат низ одредени паркови, шуми, како и области во кои постои од опасност од избивање пожар.

Во прашање се општините Маратон, Палини, Рафина- Пикерми и Спарта- Артмедија. Таа забрана е на сила до четврток во седум часот по локално време.