Свет
8. November 2018 - 19:04

Пред 14 години се сруши „летачка чинија“ среде пустина: Луѓето со неверување гледале што се случува, а потоа НАСА призна сè

Една од последните објави на американската агенција НАСА, објавена на нивната страна е Астрономска фотографија на денот, која е потсетник на инцидент во историјата за време на истражувањето на вселената.
 
Чинијата, кој е полузакопана во пустината всушност е повратната капсула од леталото "Џенезис" и не беше планирано на тој начин да го опостуши копното.
 
Лансирана на 8 август 2001 година, мисијата "Џенезис" беше амбициозен проект на НАСА и требаше да влезе во соларниот ветер на нашата ѕвезда, да земе примероци и да ги врати на Земјата. За таа цел, леталото имаше повратна капсула со примерокот канистер, кој беше земен кога "Џенезис" помина две години во орбитата на точката Ланграж 1, едно од местата во вселената на кое гравитацијата на Земјата и Сонцето се прецизно избалансирани.
 
Падот предизвика голема штета, опремата беше искршена, а примероците контаминирани. За среќа, мисијата не пропадна до крај. Неколку примероци го преживеаа падот и истражувачите успеале да ја исчистат површината од опремата, а да не го загрозат соларниот материјал во нив.