Loading Video...
Фудбал
9. April 2019 - 19:50

Пред 110 години се затркала „бубамарата“ во Македонија

На денешен ден, 9-ти април, делечната 1909 година е одигран првиот фудбалски натпревар во нашата земја што и официјално е ден на македонскиот фудбал.

Првиот натпревар го одиграле Турски офицери и војници на полјаната Идадија во Скопје каде денеска се наоѓа споменикот на мак-фудбалот.

Две години подоцна е формиран и првиот фудбалски клуб Ускип како претходник на СК Скопје, Пелистер и Војновиќ.

Првиот официјален натпревар пак е одигран на 20-ти април 10 години подоцна и бил меѓународен помеѓу селекцијата на англиската војска и СК Напредак од Скопје.